NAMA SEKOLAH

Sekolah Menengah Kebangsaan Sultanah Asma (SMKSA)

KOD SEKOLAH: KEB 2095

Sekolah ini terletak di Bandaraya Alor Setar dan dalam daerah Pentadbiran Kota Setar. SMKSA merupakan sekolah bantuan kerajaan bergred A dan ditadbir di bawah pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah Kota Setar.

KATEGORI SEKOLAH

Sekolah Menengah Harian (Bandar)

ALAMAT SEKOLAH

Sekolah Menengah Kebangsaan Sultanah Asma

Jalan Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah Darul Aman.

Nombor Telefon:         04-7322618

Nombor Faksimile:     04-7328020

Laman Web Sekolah: www.smksultanahasma.edu.my

LOKASI SEKOLAH

Sekolah Menengah Kebangsaan Sultanah Asma beralamat di Kilometer 2, Jalan Langgar, Alor Setar, Kedah. Sekolah ini terletak di pinggir Bandaraya Alor Setar merupakan sekolah harian untuk pelajar perempuan sahaja dan mempunyai kemudahan asrama. SMKSA mempunyai keluasan tanah seluas 17.6 hektar.

Sejarah

Sejarah penubuhan SMKSA telahpun bermula semenjak tahun 1922 iaitu sebagai sekolah perempuan pertama aliran Inggeris di Kedah

Info Lanjut Sejarah Sekolah

Perkembangan

SMKSA terus unggul mencipta nama dalam semua bidang sama ada Kurikulum atau KoKurikulum dari mula penubuhan hingga kini.

Info Lanjut Perkembangan SMKSA

Senarai pengetua yang telah berkhidmat di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultanah Asma semenjak dari awal penubuhan.

Info Lanjut Senarai Pengetua SMKSA

Pengetua Cemerlang