Lencana SMKSA berbentuk perisai melambangkan perlindungan dan bimbingan kepada pelajar-pelajar ke arah kecemerlangan.

Lambang masjid menandakan agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia (Pendidikan berlandaskan agama).

Bahagian tengah berwarna kuning mengandungi perkataan moto sekolah iaitu “Tekun dan Rajin Tangga Kejayaan” yang ditulis dalam tulisan jawi melambangkan wawasan setiap pelajar sekolah ini.

Bahagian bawah sebelah kanan terdapat lambang pelita di atas sebuah buku yang melambangkan kecemerlangan yang seimbang dari segi akademik, kokurikulum dan rohani menerangi kehidupan sepanjang masa.

Di bahagian atas sekali terdapat sepuluh bintang yang melambangkan harapan tinggi yang diamanahkan kepada pelajar-pelajar sekolah ini. “Reach for the stars and the sky is the limit”.

Puan Zurina Abd. HAmid